Wczytuję dane...

Dla zaczynających przygodę z ziołami





Kilka cennych porad dotyczących parzenia i picia ziół, zaczerpniętych od franciszkańskiego zakonnika O. Grzegorza Sroki i nieco przez nas uzupełnionych.


    1. Zioła do picia można przygotowywać w różny sposób jednak najczęściej przyjmuje się zasadę: 1 łyżkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem 15 minut. W przypadku ziół korzeniowych np. omanu należy je lekko podgotować na małym ogniu 2-3 minuty a następnie odstawić na 15 minut pod przykryciem. Jeśli mamy mieszankę (zioła korzeniowe i zioła liściaste) należy ją podgotować na małym ogniu przez 30 sekund, następnie odstawić na 15 minut i na końcu wypić.

    2. Zioła powinno się pić profilaktycznie a nie tylko wtedy, gdy coś nam doskwiera.

    3. W przypadku ustąpienia towarzyszących nam dolegliwości nie powinno się zaprzestawać ich picia, kurację należy kontynuować przez dłuższy okres (wszystko zależy od rodzaju ziół i dolegliwości, ale najczęściej będzie to okres od 1-3 m-cy). W przypadku krótkich infekcji tzw. przeziębieniowych, picie ziół należy kontynuować jeszcze kilka dni bądź tydzień po ustąpieniu wszystkich objawów.

    4. Ziół nie powinno się słodzić, z wiadomych przyczyn wyjątek należy zrobić dla dzieci.

    5. Zioła świeżo parzone są oczywiście najlepsze, ale jeśli nie mamy takiej możliwości a pijemy je kilka razy dziennie polecamy skorzystać z tzw. zasady 10 godzin (najdłuższy możliwy do przyjęcia okres między parzeniem a piciem) i termosu. Wówczas np. 3 porcje ziół zalewamy 3 porcjami wrzącej wody i przez resztę dnia pamiętamy jedynie o wypiciu takiej mieszanki.

    6. Należy używać ziół dobrej jakości, odpowiednio przechowywanych i ze sprawdzonych źródeł.

    7. Najlepsze do parzenia/gotowania ziół są naczynia szklane i emaliowane.

    8. Zioła stosowane raz dziennie należy pić przed snem (wyjątkiem są zioła silnie pobudzające), stosowane dwa razy dziennie pić rano i wieczorem a stosowane trzy razy dziennie pić rano, w południe i wieczorem. Odstęp czasowy pomiędzy posiłkiem a spożyciem ziół powinien wynosić pół godziny (przed posiłkiem lub po posiłku).

    9. Zioła silnie działające i wymagające ścisłego dawkowania, powinny być stosowane pod kontrolą lekarza bądź doświadczonego zielarza czy naturopaty, gdyż ich niewłaściwym stosowaniem możemy sobie poważnie zaszkodzić.



Pozdrawiamy :)
Waleriana.pl