Opis
Ghee powstaje poprzez powolne podgrzewanie masła, odparowanie wody i usunięcie zanieczyszczeń, m.in. białek, które wytrącają się na powierzchni tłuszczu w postaci piany lub osadzają na dnie naczynia. Temperatura dymienia masła klarowanego to 252°C, dzięki czemu nadaje się ono do smażenia, pieczenia i gotowania. Ma lekko orzechowy aromat i bardzo delikatny smak.
Ghee to nie tylko produkt spożywczy ale również surowiec farmakopealny w Indiach, znajdujący zastosowanie w ajurwedzie czy Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Ghee odżywia, wzmacnia i regeneruje, dostarczając witamin A i D, a stosowane miejscowo na stany zapalne, zaczerwienienia czy oparzenia termiczne działa przeciwzapalnie.
Skład
tłuszcz mleczny* (100%) *certyfikowany składnik ekologiczny
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 3763 kJ/899 kcal; Tłuszcz: 99,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 65,8 g Węglowodany: 0 g w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g
Producent
FINCK GHEE GMBH, 88367 Hohentengen, Gräfin-Monika-Strasse 31
Kraj pochodzenia
Niemcy
Dystrybutor
BIO PLANET, 05-084 Leszno, Wilkowa Wieś 7